HUJAN DI HATI, BILAKAN BERHENTI...

Friday, November 18, 2005

LEPASKAN AKU DARI HATIMU, Ep. 25

HASRAT TAK TERCAPAI

“Hampanya hati Hana kak…”
“Hancur luluh segala harapan…” Hana mempamerkan riak wajah yang muram

“Putus cinta ke?”
“Jumpa akak terus meluahkan rasa kecewa?”
“Siapa yang dah hiris hati Hana ni Hani..” Aku bertanya tanpa henti.

Agak lama juga aku tidak bertemu dengan si kembar ini. Masing-masing sibuk dengan tugas dan tuntutan waktu yang bagai tidak mengizinkan kami bertemu. Aku pun memang agak lama juga tidak on-line. Ialah sejak berita yang mak bawa itu, perasaan menjadi tidak keruan. Hidup aku pun macam tunggang langgang saja.

“Tak ada siapa kak..” Beritahu Hani.

“Kalau tiada siapa yang menyakiti hati Hana, mengapa muka itu macam tapai masam saja.”
“Pelik betul akak tengok!” Aku cuba menceriakan suasana.

Pecah ketawa Hana dan Hani. Aku pun tumpang ketawa sama.

“Akak ni… tak patut betul! Ada ke muka Hana yang ayu ni disamakan seperti tapai masam.” Hana meluahkan rasa ketidakpuasan hatinya.

“Habis itu apa? Ceritakanlah kepada akak.” Ingin sangat aku mengetahui apa yang terbuku di hati Hana saat itu.

“Along Hana itu….”

Hana teringat kembali perbualannya dengan Alongnya semasa pulang bercuti dulu. Satu-satunya abang dan lelaki di dalam keluarganya. Waktu itu mereka bersantai di halaman rumah. Duduk-duduk sambil mengambil angin petang. Berbicara pasal studi dan lain-lain lagi.

Peluang yang ada tidak Hana sia-siakan.

“Along, Hana nak tanya sikit, boleh tak?” Hani yang duduk di sebelah memandang Hana. Tahu apa yang akan keluar dari bibir Hana. Sebelum itu pun mereka telah pun berbincang siapa yang patut memikul tugas tersebut.

“Ada masalah ke? Tiba-tiba saja nak bertanya?” Along meletakkan majalah yang dibaca. Muka adik kembarnya dipandang silih berganti.

“Along dah ada ‘girl-friend’ ke?” Hana bersuara perlahan. Risau juga dia kalau-kalau abangnya naik angin tiba-tiba.

“Melambak! Tak terkira dengan jari.” Along menjawab. Muka dialehkan kepada majalah kembali.

“Tahulah… yang ‘specialnya’ ada ke?” Hani pula mencelah.

“Apahal ni.. Balik ke rumah sekejap macam CIA pulak. Menyiasat hal peribadi Along.”

“Orang sesekali balik ni.. masakkanlah makanan yang sedap-sedap. Tunjukkanlah kepakaran dalam bab masak memasak.”
"Tak tahu, belajar bukan pandai makan saja." Hana dan Hani terdiam seketika. Siang-siang kena perli.

"Along ni... ke situ pulak! Siapa kata kami tak pandai masak. Tengok oranglah..." Hani mempertahankan diri.

"Along jangan nak tukar topik pulak?" Hana mengingatkan. Along tersenyum melihat keletah adik kembarnya.

“Kalau tak ada… Hana nak kenalkan Along dengan seseorang…” Hana menyambung kembali perbulan asal yang terhenti. Memberanikan diri menyatakan apa yang terpendam di hati.

“Bab itu Along tak minatlah! Baiklah Hana dan Hani tumpukan kepada pelajaran.”

“Along tak tengok lagi siapa yang nak kami kenalkan.”
“Orangnya baik Long! Cantik.. Kalau Along dah jumpa dia… kami percaya Along akan menyukainya.” Hana memujuk.

“Oh… dah berpakatlah ni..”
“Apa lagi yang Hana dan Hani dah ceritakan pasal Along kat dia?” Perbualan menjadi semakin rancak.

“Kami tak cerita apa-apa. Dia pun tak tahu apa-apa.”

“Hana… cantik sahaja tak mencukupi. Ia mesti diiringi dengan eleman lain. Kadang-kadang sifat luaran seseorang itu tidak sama dengan apa yang ada di dalam. Sesiapa sahaja boleh menunjukkan dia baik. Berpura-pura baik untuk mendapatkan sesuatu yang diidamkan.” Panjang lebar Along memberi nasihat.

“Dia ni tak macam itu Along. Kami yakin!”
“Itu sebabnya kami nak kenalkan dengan Along.”
“Along jumpalah dia dulu.....”
“Kemudian, barulah Along buat keputusan..” Hani pula cuba memujuk.

“Buat masa ini Along tak mahulah pening-peningkan kepala memikirkan semua itu.”

“Along ni… kata tak ada mak we, orang nak kenalkan pun tak mahu!”
“Bukannya kena bayar….”
“Paling tidak pun belanja makan sahaja.” Hana masih belum putus asa memujuk. Matanya dilarikan ke halaman rumah. Terpesona dengan bunga-bunga yang berbagai warna. Memang ibunya rajin menanam pokok bunga.

“Macam ni lah.. Biar Along menentukan siapa pilihan hati Along.”
“Hana dan Hani tak perlu risau.”
“Kita tutup cerita itu!” Along memberikan keputusan.

*****

“Hari itu akak dah beritahu, abang Hana itu dah ada pilihan sendiri.”
“Kita tak boleh paksa orang lain mengikut kehendak kita Hana.” Aku memberikan pendapat setelah Hana habis bercerita.

“Rasanya macam hendak sangat Hana check handphone Along Hana itu.”
“Nak tahu siapa Along sedang berkawan.” Hana masih tidak berpuas hati.

“Tak baik Hana, Hani..”
“Cuba Hana di tempat abang Hana.”
“Mesti Hana tak suka keadaan macam itu. Itu namanya pencerobohan. Menggangu privasi.” Aku sekadar memberikan nasihat.

“Hani tak puas hatilah kak!”

‘Tak puas hati pun Hani kena terima.”
“Kena hormat keputusan abang Hana dan Hani.”

“Tapi Hani nak juga kenalkan kakak dengan Along….” Hani melepaskan rasa geramnya.

“Jangan risau… Kakak tetap kakak kamu berdua walaupun tak kenal siapa abang Hana dan Hani” Aku pun tak mahu memanjang-manjangkan cerita. Cerita aku pun belum lagi ada jalan penyelesaian.

2 Comments:

  • At Friday, November 18, 2005 3:17:00 PM, Anonymous diya said…

    kak ija...akhirnya muncul jugak hana dan hani... thanks sis... *hugs kak ija*

    kesiannya kat hana n hani...dedua masih x tahu sape sbenarnya gadis idaman along...

    alah nama pun along tue sehati sejiwa dgn kembarnya...so pilihan along pun sepadan dgn pilihan kembarnya...

    kalo kak zu dah sygkan twins...nanti automatically..mesti jatuh tangga kat along gaksss

    kak ija....diya nk entry lg...besh besh..besh

     
  • At Sunday, November 20, 2005 12:47:00 AM, Anonymous ija said…

    diya,
    hana n hani sibuk dgn. xtvt sendiri. itu yg. lama x muncul.

    along c kembar dah pandai berahsia,
    tunggu saja bila dia perkenalkan bakal kakak ipar..

    kalau jatuh tangga mesti ada org. sambut, silap2 kang kena g hospital.

    mailah bc n3 baru :p

     

Post a Comment

<< Home