HUJAN DI HATI, BILAKAN BERHENTI...

Wednesday, July 18, 2007

CINTA DI MATANYA (v)

Apa diharap padi seberang
Entah berbuah entahkan tidak
Entah dimakan pipit melayang
Apa diharap kasihnya orang
Entah bercerai entahkan tidak
Entahkan makin bertambah sayang...


Pantun melayu lama itu disebut; lalu diulang beberapa kali. Benarlah... memang bertetapan dengan dirinya. Biarpun cuba dilupa namun ia datang jua. Bukan salah sesiapa ianya terjadi. Tapi salahnya jua. Kerana pulut santan binasa, kerana mulutnya jua jiwanya merana.

Bukan dia tak sayang... malah sayangnya melimpah ruah. Cuma dia tidak dapat untuk meluahkan. Belum waktunya lagi. Dia masih mencari-cari waktu yang sesuai. Sudahnya gadis idaman menjadi milik orang lain...

Lalu kerana itu dia membawa diri jauh melampaui lautan. Dia fikirkan dengan berada jauh dapat melenyapkan sebuah ingatan. Dia hampa. Ingatan itu tetap datang juga...

*****

Syahmi merenung surat yang diterimanya tadi. Dia hampir tidak percaya dengan isi kandungannya. Namun apa yang tertulis di situ amat jelas. Kenapalah saat dia baru mengecap kebahagiaan, dugaan datang bertimpa?

Kerusi yang diduduki dipusing ke kiri dan ke kanan. Dia memikirkan sesuatu. Samada untuk menolak atau menerima. Walau difikir beberapa kali jawapannya cuma satu. Dia mesti akur dengan arahan. Kenapa dia yang dipilih daripada ramai orang yang ada?

Dan dia kembali sedar bahawa hidup ini memang penuh dengan dugaan. Tiada dugaan hidup seakan jalan yang lurus seperti lebuhraya.

"En. Kamil, bolehkah gantikan dengan orang lain?" ujar Syahmi kepada ketuanya.
"Ada masalah?" ketuanya sengaja menanyakan persoalan itu. Mestilah ada masalah, tak kan aku nak tinggalkan Kira! Takkan itu pun boss tak faham. Hati Syahmi jengkel sekali. Muka ketuanya direnung. Bahasa mata meminta kasihan.
"Sesekali tukar angin apa salahnya..." Sedapnya boss aku ni bercakap. Tapi ayat itu tidak terkeluar dari bibir Syahmi. Tidak semena-mena ketuanya akan naik angin. Bukan Syahmi tak tahu, tiba angin puss puss bossnya itu akan berang. Apalagi bila dia sedang sibuk.

"Awak orang yang paling layak sekali untuk ke sana. Kami dah putuskan dalam mesyuarat." En. Kamil menerangkan tanpa dipinta.
"Bincanglah baik-baik dengan isteri awak tu. Saya tahu awak keberatan; ialah masih dikira dalam 'honeymoon' lagi..." senyuman dihadiahkan kepada Syshmi.

Macam perli aku saja. Panas juga telinga Syahmi mendengarnya. Tapi memang ada kebenaran dalam kata-kata En. Kamil.

"Tiada masalah yang tak boleh diselesaikan Syahmi... Saya pun pernah juga melalui keadaan begini. Saya faham apa yang tersirat kat kepala awak tu. Tapi ini adalah peluang baik untuk awak." En. Kamil menasihatinya bagai seorang abang. Mungkin pengalaman lalu mengajar En. Kamil berkata begitu.

***

"Abang ada masalah ke?" Kira menyoal suaminya bila dilihat keadaan Syahmi yang resah gelisah. Saat itu mereka baru saja habis makan malam. Mereka duduk bersama di depan tv. Namun satu rancangan pun tidak menarik hati Syahmi. Ialah macam mana nak menarik sedangkan hatinya gundah gelana.

Bahu Kira diraih lembut. Tangannya menghulurkan sampul surat yang berwarna putih itu. Biar isterinya membaca dahulu. Dia ingin melihat reaksi Kira.

"Apasal ni tiba-tiba saja bagi surat. Tiket kapalterbang ya bang?" Kira tersenyum lebar. Prihatin juga suaminya dengan cuti mereka yang terpaksa dibatalkan dahulu. Nampaknya hasrat mereka untuk bercuti akan terlaksana.

Isi sampul itu dikeluarkan. Kira membaca satu persatu ayat yang ditulis. Wajahnya berkerut.. Senyuman yang tadi lebar makin mengecil. Terdengar keluhan dari bibir comel itu.

"Tak bolehkah abang menolak?"
"Ini arahan..."
"Abis tu abang nak tinggalkan Kira?"
"Ini yang nak kita bincangkan..."
"Lama ke abang kat sana?"
"Ikut surat ini agak lama... Kira berhenti kerjalah ikut abang!" ujar Syahmi spontan. Tidak dapat dibayangkan bila berjauhan dengan isteri yang dicintai sepenuh hati itu.
"Sayanglah bang dengan kerja Kira tu. Ramai orang susah dapat kerja. Takkan Kira yang dah ada kerja senang-senang nak berhenti."
"Abang tak boleh balik selalu... Bukannya dekat, perjalanan pun mengambil masa..."
"Apa kata abang berhenti kerja, cari kerja lain.." Kira mencadangkan pula kepada suaminya. Tak semena-sema pipinya dicubit.
"Mana boleh sayang.. Tak kanlah tiap kali kena tukar tiap kalilah tulah abang kena cari kerja lain. Lama-lama gaji statik. Asyik bertukar kerja saja. Tak dapatlah abang bawa Kira pergi bercuti nanti!"
"Kiralah berhenti kerja. Jaga abang. Jadi isteri mithali.."
"Abang ni isteri mithali itu bukan setakat berhenti kerja duduk rumah. Banyak lagi perkara lain yang boleh dilakukan untuk menjadi isteri mithali. Janganlah abang ni berfikir satu arah saja."
"Habis itu Kira rela ditinggalkan?" Syahmi mengusik. Ingin tahu apa yang berada di dalam fikiran isterinya.
"Sapa yang rela ditinggalkan bang? Apa lagi Kira baru nak kenal abang!" Tulus Kira menjawab.
"Eh..sayang masih tak kenal abang lagi ke?" Syahmi tersenyum meleret.
"Abang ni..." Tangan suaminya dikutil. Tahu ke mana arah kata suaminya.
"Memanglah Kira kenal tapi tak sepenuhnya kot. Baru nak belajar-belajar.."
"So, apa keputusannya?"
"Malam ini kita bangun sama-sama solat istikharah." Syami menganggukkan kepala.
"Pandai isteri abang... "
"Selama ini abang tak tahu ke yang Kira ni memang pandai?" Syahmi tersenyum lalu jari Kira diramas-ramas. Masa mula-mula mereka berkahwin Kira agak pendiam sikit.
"Tahu... itu yang bila tengok pertama kali hati terus terpaut." Mereka sama-sama naik ke tingkat atas. Lampu di ruang tamu dipadamkan.

***


Untuk Tie, Nacha dan peminat-peminat lagu Ada Cinta. Saya sertakan lirinya di sini... Moga terhibur dan boleh buat koleksi.. :p

Ucapkanlah kasih
satu kata yang kunantikan
sebab ku tak mampu
membaca maknamu
mendengar bisikmu

Nyanyikanlah kasih
Senandung kata hatimu
Sebab ku tak sanggup
Mengartikan getar ini
Sebab ku meragu pada dirimu

Mengapa berat ungkapkan cinta
Padahal ia ada
dalam rinai hujan
Dalam terang bulan
juga dalam sendu sedan

Mengapa sulit mengaku cinta
padahal ia terasa
Dalam rindu dendam
hening malam cinta
terasa ada0 Comments:

Post a Comment

<< Home